We hebben 15.535 auto's voor je gevonden

Alleen auto’s van erkende BOVAG bedrijven

Elektriciteit
Basisgegevens
Brandstof
Staat
EV/Hybride eigenschappen
Plugin Hybride
Eigenschappen
Transmissie
Carrosserie
Kleur
Energielabel
Garantie & zekerheden
Garantie
Extra zekerheden
Techniek
Opties
Ventilatie en verwarming
Infotainment
Zichtbaarheid
Exterieur
Comfort
Veiligheid
Interieur
Overige filters
Import voertuig
Voertuigsoort
Pagina
  • ...

Elektrische auto kopen? Occasions en nieuwe elektrische auto’s

Bij een elektrische auto worden de wielen aangedreven door een elektromotor in plaats van een brandstofmotor. De energie die nodig is om de elektromotor te laten draaien, wordt geleverd door een grote accu die je steeds moet opladen bij een laadpunt. Doordat een elektrische auto geen (schadelijke) uitlaatgassen produceert tijdens het rijden en daarmee een positief effect heeft op de luchtkwaliteit, wordt de aanschaf van elektrische auto’s door de overheid gestimuleerd met behulp van financiële voordelen. Elektrische auto’s bestaan al sinds het begin van de twintigste eeuw, maar zijn pas echt populair sinds de accutechniek en de laadsnelheid het mogelijk maken om grote afstanden te rijden en de accu relatief snel op te laden. Door veranderende wetgeving worden autofabrikanten ook gedwongen om steeds meer elektrische auto’s te ontwikkelen, waardoor er extra vaart wordt gezet achter de ontwikkeling van de (batterij)techniek. Nederland behoort tot de koplopers in Europa met het aantal verkochte elektrische auto’s en de infrastructuur om te kunnen opladen. Rond 2015 kwam de verkoop van elektrische auto’s in een stroomversnelling, met name in de zakelijke markt. Veruit de meeste elektrische auto’s in Nederland zijn leaseauto’s, die na een contractperiode van vier à vijf jaar op de tweedehandsmarkt belanden. Daardoor loopt Nederland nu ook voorop met het aanbod van elektrische occasions.

Nieuwe elektrische auto’s

Het aanbod van nieuwe elektrische auto’s groeit elk jaar. Meerdere autofabrikanten hebben ook al aangekondigd dat zij rond het einde van dit decennium alleen nog elektrische auto’s zullen verkopen. Voor wat betreft nieuwe personenauto’s wordt de traditionele benzine- en dieselmotor langzaam uitgefaseerd.

Wil je een elektrische auto kopen? Populaire elektrische modellen zijn de:

Elektrische occasions

Het aanbod van elektrische occasions, ofwel tweedehands elektrische auto's, neemt steeds verder toe, waardoor er steeds meer keuze is in verschillende prijsklassen. Enkele populaire modellen in het hogere segment zijn de:

Enkele populaire modellen in het middensegment zijn de:

Actieradius elektrische auto

De accucapaciteit van een elektrische auto bepaalt voor een groot deel de actieradius. De capaciteit van de accu wordt uitgedrukt in kilowattuur (kWh). De actieradius is de afstand die een auto met een volgeladen accu kan rijden. Toch zegt de grootte van de accu niet alles. Een grote accu brengt namelijk ook meer gewicht in de auto, wat de rijeigenschappen en de actieradius nadelig kan beïnvloeden. Daarnaast kan het zijn dat je geen grote accu nodig hebt, omdat je thuis en op werk kunt opladen. Sommige modellen compenseren een kleinere accu met snelle laadtijden, waardoor je misschien wel vaker moet laden, maar voor kortere duur.

Tweedehands elektrische auto kopen

Bij het kopen van een tweedehands elektrische auto moet je als koper rekening houden met een aantal zaken. Een daarvan is de leeftijd van de auto waar je interesse in hebt. Na verloop van tijd treedt accudegradatie op. Het is vergelijkbaar met wat er gebeurt met je telefoon. Na een aantal jaar merk je dat de batterij van je telefoon steeds minder kan leveren op dezelfde hoeveelheid stroom. Hetzelfde gebeurt bij accu’s van een auto, waarbij het aantal kilometers actieradius steeds een beetje minder wordt. Meestal verliest een accu 2% van zijn capaciteit per jaar. Vaak kunnen verkopers de staat van de accu checken met speciale apparatuur. Houd er ook rekening mee dat de actieradius van elektrische auto’s tot 1 september 2018 werd gemeten volgens een verouderde en onnauwkeurige methode (NEDC). Het verschil tussen de opgegeven actieradius van de fabrikant en het werkelijke rijbereik in de praktijk kan zomaar 30 tot 40% bedragen. Als je interesse hebt in een tweedehands elektrische auto, controleer dan eerst hoeveel je kilometers je werkelijk kunt rijden met een volgeladen accu voordat je overgaat tot aankoop. Let er ook op of de prijs van de aangeboden elektrische auto inclusief BTW is. Soms lijkt de prijs van een elektrische auto aantrekkelijk, omdat er geen BTW bij de prijs is inbegrepen. Dat komt omdat de auto dan zakelijk is aangeschaft, waarbij het voor een ondernemer aantrekkelijk is om de auto op de zaak te zetten. De verkopende partij zet de auto zonder BTW te koop, zodat een volgende ondernemer de auto ook zakelijk kan kopen. Koop je als particulier, dan komt er nog eens 21% BTW bovenop. Daarnaast worden sommige tweedehands elektrische auto’s voor een aantrekkelijke prijs aangeboden, maar waarbij je de accu apart moet ‘huren’ voor een maandelijks bedrag.

Kosten elektrische auto’s

Elektrische auto’s hebben lage gebruikskosten. Elektriciteit is voordelig en een elektrische auto heeft minder onderhoud nodig. Dat komt omdat elektrische auto’s weinig bewegende onderdelen en minder smeer- en koelmiddelen bevatten in vergelijking met conventionele auto’s met een verbrandingsmotor. Daarnaast betaal je voor een elektrische auto minder bijtelling bij zakelijk gebruik, terwijl je tot 2025 geen wegenbelasting (MRB) hoeft te betalen.

Subsidie elektrische auto

Om elektrisch rijden voor particulieren nog aantrekkelijker te maken, kunnen zij bij de overheid ook subsidie aanvragen voor de aanschaf van een nieuwe of tweedehands elektrische auto: de zogenoemde SEPP-regeling . De subsidie voor een nieuwe elektrische auto is iets hoger dan voor een tweedehands elektrische auto. Tevens moet de auto voldoen aan een aantal voorwaarden. Het is alleen niet vanzelfsprekend dat je ook meteen subsidie krijgt. De overheid stelt ieder jaar een bepaald bedrag beschikbaar en de kans bestaat dat de subsidiepot tijdens het jaar leeg raakt. In dat geval moet je wachten tot het nieuwe kalenderjaar, als de subsidiepot voor dat jaar vrij komt.

Elektrische auto opladen bij een oplaadpunt

Een elektrische auto kan thuis, aan een publieke laadpaal of bij een snellaadstation worden opgeladen. Thuisladen is de gemakkelijkste en voordeligste optie en kan zelfs via het stopcontact, al duurt dat wel erg lang. Opladen bij een publiek laadpunt op straat, in de woonwijk, in parkeergarages en op parkeerplaatsen is het meest voor de hand liggend. Bovendien kun je tegenwoordig overal een laadpunt vinden. Nederland is absolute koploper in Europa met het aantal laadpunten. Sterker nog: bijna een derde van alle (semi)publieke laadpunten in de gehele Europese Unie staat in Nederland. Snellaadstations zijn voornamelijk te vinden langs snelwegen. Hier kun je super snel laden, meestal tot 80% in een half uur.

Wanneer je in het bezit bent van een elektrische auto, is het raadzaam om een app te downloaden waarmee je snel laadpunten kunt vinden. Bij veel elektrische auto’s kan dit ook met de software van de auto. Zo kun je naar je bestemming navigeren en weet je zeker dat je kunt laden in de buurt.

Elektrische auto opladen kosten

De verschillende manieren van opladen (thuis, openbaar of bij een snellaadstation) bepaalt ook de prijs voor de stroom. Bij thuisladen geldt de kilowattuurprijs van je eigen energieleverancier. De prijzen voor laden bij publieke laadpunten zijn doorgaans hoger dan bij thuisladen. Dat komt omdat de aanbieder ook de kosten voor de paal, zoals aanleg en onderhoud, doorberekend in de prijs. Wel kunnen de tarieven per gebied verschillen, maar houd rekening met een gemiddelde prijs van € 0,45 per kWh. Het hoogste tarief wordt gevoerd bij snellaadstations. Hier ligt de gemiddelde prijs rond de € 0,70 per kWh.

De zekerheden van viaBOVAG.nl

De zekerheden van viaBOVAG.nl

BOVAG Zekerheid
BOVAG Omruilgarantie
Heldere all-in prijzen