Wie graag met de caravan op vakantie gaat, stelt specifieke eisen aan een auto. Diverse eigenschappen bepalen of een auto geschikt is als trekauto. In dit artikel vertellen we waarop je moet letten bij het kopen van een goede caravantrekker.
Of een bepaalde trekauto ook voor jou de beste caravantrekker is, hangt af van diverse factoren. Natuurlijk is het trekgewicht – het gewicht dat de auto mag trekken – belangrijk, maar ook de toegestane kogeldruk is een belangrijke factor. Uiteraard speelt ook het gewicht van de caravan een grote rol. Sommige caravantrekkers zweren bij vierwielaandrijving en ook de automaat is populair bij mensen die met de caravan op pad gaan.
Auto’s met dieselmotor hebben over het algemeen meer trekkracht bij lagere toerentallen dan auto’s met benzinemotor . Daardoor geven zij het gevoel gemakkelijker om te gaan met de caravan. Een benzinemotor moet voor dezelfde prestaties meestal meer toeren maken, maar dat is niet nadelig voor de auto en zegt niets over diens capaciteiten als trekauto.
Het trekgewicht van een auto wordt door de fabrikant bepaald. Het staat vermeld op het kentekenbewijs dat bij de auto hoort en is ook op te vragen via de website van de RDW. Het trekgewicht staat ook vermeld bij de occasions op viaBOVAG.nl, zodat je direct kunt zien of de auto jouw caravan mag trekken.
De kogeldruk geeft aan hoeveel neerwaartse druk op de trekhaak mag worden uitgeoefend. De maximale kogeldruk is minder eenvoudig te vinden dan het trekgewicht en staat niet aangegeven op het kentekenbewijs. Je kunt het vinden in het instructieboekje of op het metalen plaatje bij de trekhaak, waar het vaak ‘vertical load’ heet. De gemiddelde auto heeft een maximaal toegestane kogeldruk tussen de 50 en 80 kilogram.
Overschrijding van de maximale kogeldruk kan ervoor zorgen dat de auto van achteren te ver inzakt. Daardoor krijgt de vooras minder grip en wordt de combinatie minder stabiel. Over het algemeen geldt de regel dat hoe zwaarder de caravan is, hoe hoger de kogeldruk moet zijn voor een stabiel en veilig rijgedrag.
Voor het rijden met een caravan achter de auto is soms een speciaal rijbewijs nodig – dat geldt vooral voor grotere en zwaardere caravans. Met rijbewijs BE, ook vaak E achter B genoemd, mag je een aanhanger met een gewicht tot 3.500 kg trekken. Ook met rijbewijs BE mag de aanhanger niet zwaarder zijn dan het maximaal toegestane trekgewicht van de auto.
Rijbewijs BE is niet altijd een voorwaarde om met een caravan te mogen rijden. Overschrijdt de combinatie het maximaal toegelaten gewicht van 3.500 kg niet, dan voldoet rijbewijs B. Let op: hierbij wordt gerekend met het maximaal toegestane gewicht van zowel de trekauto als de caravan en niet met het actuele gewicht. Het is overigens niet verstandig om met een lichte auto en een zware caravan op pad te gaan. Je loopt dan het risico dat de combinatie instabiel is.
Een auto met automatische versnellingsbak is vaak bijzonder geschikt als caravantrekker. Zeker traditionele automaten met koppelomvormer en CVT-automaten zijn geliefd bij caravanrijders. In deze transmissies ontbreekt de traditionele koppeling die voorzichtig bediend moet worden bij het wegrijden op hellingen of in fileverkeer. Dit zorgt voor meer souplesse en gemak tijdens het rijden met de caravan.
Om de koppelingsplaten en de automaat tijdens het manoeuvreren te ontzien, kun je ervoor kiezen om een caravan met zogenoemde ‘mover’ aan te schaffen. Daarmee kun je de caravan het laatste stukje zelfstandig laten rijden. Je ‘bestuurt’ de caravan dan met behulp van een afstandsbediening.
Een tegenhanger van de caravan is de vouwwagen, een compactere en lichtere aanhanger die uitvouwt tot een grote tent. Een vouwwagen wordt vaak gekozen omdat die minder invloed heeft op het weggedrag en het verbruik van de trekauto. Ook stelt een vouwwagen minder hoge eisen aan de trekauto en behoeft hij geen speciaal rijbewijs. Over het algemeen is de aanwezigheid van een trekhaak voldoende om zonder zorgen met een vouwwagen op pad te aan.
De beste trekauto kiezen is dus niet zomaar gedaan. Of een auto voor jou een goede caravantrekker is, hangt van diverse factoren af. De belangrijkste zetten we nogmaals voor je op een rijtje:
Gewicht van de caravan
Trekgewicht van de auto
Maximaal toegestane kogeldruk
Bekijk op viaBOVAG.nl Auto’s met een trekgewicht van 1.000 – 1.250 kg Auto’s met een trekgewicht van 1.250 – 1.600 kg Auto’s met een trekgewicht van 1.600 – 2.200 kg Auto’s met een trekgewicht van 2.200 – 3.000 kg Auto’s met een trekgewicht van meer dan 3.000 kg
Bekijk auto's met trekhaak