Winterbanden, zomerbanden – het schoeisel van de auto vraagt om een fikse investering. Is er dan ook een tussenweg? Jawel, all season-banden! In dit blog vertellen we alles over deze allrounders.
De naam zegt het al: all season-banden (vierseizoenenbanden) combineren de eigenschappen van zomer- en winterbanden. All season-banden bieden ’s winters meer grip dan zomerbanden en zomers betere tractie dan winterbanden. Desondanks vragen all season-banden wel wat aanpassing van de bestuurder. Bij warm weer is bijvoorbeeld de remweg langer dan die van zomerbanden. En bij zware winterse omstandigheden moeten all season-banden het afleggen tegen winterbanden. Voor wie veel kilometers rijdt, bieden zomer- en winterbanden in het juiste seizoen dus het beste weggedrag. Wie weinig rijdt (minder dan 10.000 kilometer per jaar), is perfect bediend met all season-banden, want die bieden het gehele jaar acceptabele prestaties.
Overstappen naar all season-banden kan natuurlijk het hele jaar. Let wel goed op welk bandenmerk je koopt. Jaarlijks organiseren bladen en diverse instanties vergelijkingstests. Daaruit blijkt vaak dat goedkoop duurkoop is. Goedkopere bandenmerken bieden vaak onvoldoende grip onder uitgesproken zomerse en winterse omstandigheden. Het is verstandiger om kwalitatief goede all season-banden te laten monteren.
Slijtage van all season-banden is afhankelijk van het type auto, de rijstijl van de bestuurder en het aantal kilometers per jaar. De ANWB concludeerde in de meest recente all season-bandentest dat de duurste banden gemiddeld 54.000 kilometer meegaan. De goedkoopste banden kwam niet verder dan 25.000 kilometer.
All season-banden zijn zoals gezegd een compromis tussen zomer- en winterbanden. Zomerbanden hebben een rubbersamenstelling die bij temperaturen boven de 7° Celsius zorgt voor optimale grip. Zomerbanden zijn van een speciaal profiel voorzien dat regenwater zoveel mogelijk afvoert om aquaplaning voorkomen. De gemiddelde profieldiepte van een nieuwe zomerband bedraagt 8 millimeter.
De rubbersamenstelling van winterbanden is soepeler dan die van zomerbanden. Dat zorgt ervoor dat winterbanden bij lage temperaturen soepel zijn. Het grove profiel bestaat uit soepele lamellen die zich als het ware vastgrijpen in sneeuw en modder. Daardoor biedt de winterband betere tractie als er sneeuw of modder op het wegdek ligt.
All season-banden die ook in winterse omstandigheden goed presteren, zijn voorzien van het 3PMSF-symbool (Three Peak Mountain, Snow Flake). In landen waar winterbanden verplicht zijn – zoals Duitsland en Oostenrijk – mag je ’s winters – tot begin 2024 – ook op deze banden rijden.Het profiel van all season-banden houdt het midden tussen dat van zomer- en winterbanden. De rubbersamenstelling is minder soepel dan die van een winterband. All season-banden bieden dus gemiddelde prestaties en kunnen zowel bij sneeuw als warmte slechts redelijk uit de voeten.
Bekijk ons aanbod auto's