Vaak een rijke uitrusting, een complete onderhoudshistorie en slechts één eigenaar. Zomaar enkele argumenten om een ex-lease auto te kopen. Wat zijn populaire ex-lease auto’s? En hoe herken je een ex-lease auto? In dit blog lees je alles over een ex-lease auto kopen.
Een groot deel van nieuwe auto’s betreft een leaseauto. Niet alleen zakelijk, maar ook particulier (private lease). Leasen betekent dat je voor een afgesproken periode in een auto rijdt en dat de werkgever daarvoor een bedrag betaalt aan de partij die de auto verstrekt, bijvoorbeeld de leasemaatschappij. En daarnaast heeft de berijder te maken met fiscale bijtelling, als hij de auto ook prive gebruikt. Een dergelijke constructie duurt vaak 60 maanden. Hierna worden ex-lease auto’s als occasions aangeboden.
Er zijn een aantal punten waarop je een oud- of ex-lease auto kunt herkennen. Controleer bijvoorbeeld via de website van de RDW (voorheen: Rijksdienst voor het wegverkeer) het kenteken van de auto. Onder het kopje ‘Algemeen’ staat het aantal eigenaren, particulier en zakelijk. Staat er een cijfer bij zakelijk? Dan is het een ex-lease auto. Andere mogelijke aanwijzingen zijn een kentekenplaathouder met daarop de naam van een leasemaatschappij. Of een specifiek uitrustingsniveau. Menig autofabrikant verkoopt speciale lease-uitvoeringen voor de zakelijke rijder die dan bijvoorbeeld ‘Business Edition’ heten. Deze uitvoeringen zijn compleet uitgerust. Blader ook eens door het onderhoudsboekje. Mogelijk staat hierin de leasemaatschappij als eerste eigenaar vermeld.
Wie in het aanbod ex-lease auto’s duikt, ziet dat plug-in hybride en volledig elektrische auto’s relatief vaak voorkomen. Niet heel vreemd, want dergelijke auto’s zijn een tijdlang vanwege hun lagere zakelijke bijtelling aantrekkelijk voor de zakelijke rijder.
Veel verkochte ex-lease auto’s zijn onder meer de:
Veel verkochte ex-lease auto’s private lease zijn onder meer de:
Zoals gezegd: een ex-lease auto kopen heeft diverse voordelen:
De eerste eigenaar is bekend
Het onderhoud is vaak in orde
Onderhoud is vaak goed gedocumenteerd.
Check wel of er nog onderhoud in het verschiet ligt. Tegen het einde van een leasecontract laat een leasemaatschappij vaak geen grote onderhoudsbeurt meer uitvoeren. Let ook op gebruikssporen, zoals bij de wielen en in het interieur. Een leaserijder is niet de eigenaar van de auto en wil daarom nog wel eens onverschillig met de auto omgaan.