Nederlanders zijn echte autorijders. Op elke 1.000 inwoners zijn er zo'n 500 auto's in omloop. Dat komt neer op ongeveer een auto per huishouden. En wist je dat wij ook nog eens goeie chauffeurs zijn? De beste chauffeurs wonen in Japan, maar Nederlanders volgen direct daarop. Een mooie tweede plek! Meer weetjes over autorijden ontdekken? Lees snel verder!
Over hoeveel auto's hebben we het eigenlijk?
Om je een beeld te geven van de Nederlandse automarkt laten we hier zien hoeveel auto's er jaarlijks verkocht worden in Nederland. Afgelopen jaar (2023) werden er 2.748.823 occasions/gebruikte auto's verkocht. Ten opzichte van de 369.607 nieuwe auto's die zijn verkocht laat dit zien dat de tweedehands automarkt in Nederland enorm populair is.
Hoe ontwikkelt de gemiddelde verkoopprijs van occasions zich?
Vanaf 2022 is er een flinke stijging te zien in de prijs van occasions op viaBOVAG.nl. Dat gebeurde niet alleen op viaBOVAG.nl, maar in de hele occasionmarkt. Daar zijn verschillende oorzaken voor zoals de coronacrisis, minder nieuwe auto's door tekort aan onderdelen en een toenemende vraag naar occasions. Vanaf 2022 is de gemiddelde prijs van occasions redelijk stabiel gebleven.
Welk model is het populairst is jouw provincie?
Volkswagen is sinds 1934 een bekend merk op de automarkt. Dit Duitse merk is sindsdien onverminderd populair. En dat is ook te zien in de cijfers.
In Nederland zijn er twee modellen die de markt domineren en dat zijn de Volkswagen Polo en de Volkswagen Golf. Deze modellen rijden het meeste rond op de Nederlandse wegen. Er zijn overigens wel verschillen in de provincies. Welk model komt het meeste voor in jouw provincie?
Opvallen met de kleur van je auto of liever niet?
Kleur bekennen
We kunnen je vertellen dat de meeste mensen kiezen voor een minder opvallende kleur, namelijk: grijs. Dit is in elke provincie de eerste keuze. Het zal je daarom niet verbazen dat zwart en wit volgen op de tweede en derde plaats. In Europa is Italië het meest kleurrijke land. Daar zijn chromatische kleuren (kleuren met een tint/kleurtoon zoals rood en blauw) goed voor maar liefst 30% van de markt terwijl dit aandeel in Nederland aanzienlijk lager ligt.
6 automerken, 12 provincies
De populairste automerken in Nederland zijn Volkswagen, Toyota, Opel, Ford, Renault en Peugeot
Deze merken blijven onverminderd populair. Wel zien we verschillen tussen de twaalf provincies. Zo is de Renault de nummer 2 in Gelderland terwijl Zuid-Holland, Noord-Holland, Noord-Brabant, Limburg, Overijssel, Utrecht en Flevoland kiezen voor de Toyota als hun nummer 2.
Over de nummer 1 kunnen we één ding zeggen: deze is in elke provincie gelijk, namelijk de Volkswagen! Niet gek als je kijkt naar de populairste modellen hierboven.
Hoe oud is autobezittend Nederland?
Nederland wordt steeds ouder
Zo was 20,5% van de bevolking 65 jaar of ouder op 1 januari 2024 (bron: CBS). In 1990 was dit aanzienlijk lager, namelijk: 12,8% van de bevolking. Dit zie je ook terug in de leeftijd van autobezittend Nederland. De grootste groep autobezitters (26%) is 65 jaar of ouder. Wat vooral opvallend is aan deze cijfers is dat de meeste autorijders hun eerste auto aanschaffen na hun 25e. Tot die tijd wordt er waarschijnlijk veel gebruik gemaakt van auto's van ouders of bekenden.
Laden of tanken?
De automarkt is enorm in beweging (letterlijk en figuurlijk). Steeds meer mensen hebben duurzaamheid hoog in het vaandel en daarmee wordt ook de vraag naar elektrische en hybride auto's steeds groter. Vooral bij nieuwe auto's zie je dat de groei van deze twee brandstoftypes flink doorzet. In de occasionmarkt zie je deze groei ook zeker terug alleen is het aandeel benzine auto's daar nog veel groter. Dit is ook logisch te verklaren omdat steeds meer autofabrikanten zich focussen op het uitbrengen van elektrische/hybride modellen.
Stekker of geen stekker?
Zoals je ziet is de populariteit van beide hybridevormen enorm gestegen de laatste jaren. En was de Full Hybrid eerst nét iets populairder dan de plug-in hybride. Maar in 2023 heeft de laatste een inhaalslag gemaakt.
Hybride auto's winnen steeds meer terrein. Dat is ook duidelijk hierboven te zien. Nu is de ene hybride auto de andere niet en zit er in dit type auto ook veel verschil. De twee bekendste vormen van een hybride auto zijn de: Full Hybrid en de Plug-in Hybrid. Zoals de naam al een beetje doet vermoeden moet de plug-in hybride ergens 'ingeplugd' worden. Dit houdt in dat je deze auto met een stekker kunt opladen. De elektromotor die de brandstofmotor ondersteunt biedt meer vermogen en actieradius dan bij een Full Hybrid waardoor je ook stukken volledig elektrisch kunt rijden. De hybride zonder stekker (Full Hybride) kan hele kleine stukjes volledig elektrisch rijden, in principe niet meer dan een kilometer. Deze biedt vooral ondersteuning voor de brandstofmotor waardoor je minder brandstof verbruikt.
Dank je wel voor het lezen! Je bent aan het einde gekomen van deze editie van het Grote Auto Onderzoek van viaBOVAG.nl.
Wist je dat je op viaBOVAG.nl keuze hebt uit meer dan 100.000 auto's. Ga je ook voor de populairste kleur van Nederland of ben je overtuigd geraakt van een auto met stekker? Je vindt alles tussen ons uitgebreide aanbod .